Error
  • There was a problem loading image 2Q==.

Depozitari ai tradiţiilor Romilor

Print

Romii nomazi si caldarari reprezinta o categorie distincta a etniei careia ii apartin. Aceasta realitate este dovedita de o argumentatie, a carei evidenta este greu de contestat.

Ei conserva cel mai fidel identitatea culturala si spirituala a etniei. Portul, traditiile, comportamentul social atat cel colectiv cat si cel individual, tipul de relatii intrasocial, modul de gestionare sociala, etc. s-au pastrat aproape nealterate, in pofida trecerii mai multor secole. "Acum ca si atunci", iata deviza dupa care romii nomazi si caldarari s-au calauzit si se calauzesc in continuare, fapt care a permis perpetuarea identitara a etniei. Daca aceasta etnie asnica mai supravietuieste in lume si istorie, aceasta se datoreaza tocmai ramurii nomade.

 

Romii nomazi si caldarari sunt dovada vie ca etnia isi are originea in spatiul geografic si cultural al Indiei. O dovedeste din plin asemanarea lingvistica - peste 60% din dialectul vorbit de catre romii nomazi si caldarari, este de origine indiana. De asemenea portul, dansurile, muzica, obiceiurile, etc., au o mare asemanare cu cele indiene. Suficiente argumente in favoarea dorintei romilor nomazi si caldarari ca ei sa se numeasca de acum inainte, indoromi.

Romii nenomazi sau sedentari sunt cei care si-au lepadat traditiile. Ei au renuntat si la cutumele morale. Astfel ca ei au generat imaginea romului - tigan, detestat de intreaga lume.

Noi romii nomazi si caldarari am trait in buna pace si intelegere cu popoarele in mijlocul carora ne-am asezat. Am cautat ajutorul lor, pe care l-am si primit. In schimb am inteles am inteles ca noi trebiue sa ne comportam demn si civilizat, ceea ce nu ne-a fost prea greu, tocmai datorita cutumelor morale, care ne obliga, printre altele sa-i respectam si pe ceilalti.

DORIN CIOABA - PRESEDINTE INDIROM

Noutati

Vizitatori: